Lekker eten

Gepubliceerd op 6 september 2020 om 13:58

Kip in cola saus

 

Huh, kip in cola saus, ja écht! Met cola kun je een verdomd lekker sausje maken zowel voor kip kluifjes (sticky chicken) als met blokjes kipfilet met saus voor op een broodje of bij een oosterse maaltijd. De saus alleen is ook een geweldige striking voor bijvoorbeeld op spare ribs in de oven voor op de BBQ. Onderstaand recept is voor kipfilet.

2 stengels bosui
750 gram kippen(dij)filet in stukken gesneden
300 milliliter Cola (geen light of zero)
1 grote ui gesneden
3 teentjes knoflook ( of meer, naar smaak)
3 eetlepels ketchup/curry
2 eetlepels ketjap-manis (zoet)
1 flinke theelepel mosterd
1 eetlepel sambal badjak
1/2 theelepel chilipoeder of vlokken
2 theelepels paprikapoeder
flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
scheutje citroensap
100 gram bruine basterdsuiker
1 theelepel knoflookpoeder

Verwarm in een steelpannetje de ketchup, ketjap-manis, mosterd, knoflookpoeder, basterdsuiker, een scheutje citroensap, sambal, chilipoeder en paprikapoeder.
Voeg beetje bij beetje de Cola toe en roer de saus goed door elkaar.
Laat op heel laag vuur staan.

Verwarm in een grote hapjespan een scheutje olie en fruit de uien met de knoflook. Doe de kip erbij en bak even aan.
Giet de Cola saus erbij en laat 40-60 minuten pruttelen tot de saus mooi is ingedikt. Geen deksel op de pan doen! (roeren tussendoor)
De saus moet dik worden, lukt dat niet voeg er dan wat maizena toe.

Garneer de kip met fijn gesneden bosui.

Super lekker op een broodje, bij rijst of oosterse maaltijd.

Wil je de saus als striking maken, laat hem dan in een steel pannetje een kwartiertje pruttelen.

vlam tosties

Ik ben echt gek op pittig eten! Hoe heter hoe beter zeg maar. Voor mij zelf maak ik dan ook regelmatig pittig vlees of kip klaar. Van de restjes die ik over houd en in de vriezer bewaar maak ik vaak een lekkere tostie.

Wat nog veel makkelijker is, want dit is natuurlijk veel te lekker, om een pan tostie gehakt klaar te maken en deze in porties in te vriezen.  Hiervoor kwam ik op het volgende recept:

500 gr rundgehakt kruiden met:
tl Zout, tl peper, tl 5 Spice, 1/2 tl Laos, tl Koenjit
eetlepel Tom.puree
3 eetlepels ketjap manis.

 

Uit de hakmolen:
2 ui
2 kleine bol knoflook
15 groene rawit pepers

De Ui, knoflook en rawit in theelepel olie even licht fruiten.

Gehakt mengsel erbij en rul bakken.
10/15 min op laag vuur laten garen en meeste vocht laten verdampen.

In kleine bakjes bewaren in vriezer, even ontdooien voor je het op brood+kaas smeert en er een tostie mee bakt.

Natuurlijk ook gewoon lekker op een broodje!
Je kan het natuurlijk zo heet maken als je wilt door meer,minder of andere pepers te gebruiken. Vind je het lastig te bereiden met verse pepers, laat ze dan weg en voeg je favoriete sambal toe.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.